pátek 29. ledna 2016

Polsko den 2 - hrůzná jízda a první dojmy z Gdaňsku

Cesta do Polska byla mým prvním cestováním za hranice na vlastní pěst. Neměla jsem strach, že by se mohlo něco pokazit, protože jsem měla vše perfektně naplánované a s hledáním ubytování mi pomáhala kamarádka. Jak mě překvapilo, když jsem si na Wroclawském autobusovém nádraží v 10 hodin - dvě hodiny před odjezdem do Gdaňsku - všimla, že jsem špatně zarezervovala autobus. Neměli jsme tedy jet tento den o půlnoci, ale až další den o půlnoci - ta půlnoc mě zmátla. Co teď?! Běželi jsme do stánku Polskibusu, abysme si koupili lístek na dnešní odjezd, holt utratíme o pár zlotých víc... Jenže nebyly žádné volné jízdenky - ani na tu dnešní půlnoční cestu, ani na žádné další o pár hodin déle. 


No bylo jasné, že na autobusovém nádraží sotva něco vymyslíme, vydali jsme se tedy směrem do města a přes městskou Wi-Fi jsme hledali jakékoliv volné (levné) ubytování. V tuhle hodinu jsme ale nic nemohli najít a bylo nám jasné, že kdybychom se šli někam jen tak ubytovat, stálo by to majlant. MĚLA TO BÝT LOW-COST DOVOLENÁ!!! Telefony se nám rychle vybíjely...


Do očí nás praštilo vlakové nádraží. No paráda, třeba pojede do Gdaňsku brzy nějaký vlak! Hned jsme tam vyrazili, obtěžkaní taškama, a za dveřmi jsme se pokusili koupit lístek. Vlak měl opravdu za pár hodin odjíždět, měli jsme v Gdaňsku být v téměř stejnou dobu, jako autobusem, ale automat na lístky ukazoval podivné věci... Jako by byly volné lístky, ale vlastně nebyly... Vůbec jsme tomu nerozuměli, tak jsme se vydali raději k normální pokladně. Tam nám paní prodavačka řekla, že lístky sice jsou, ale jen na stání, nebo na sezení do první třídy. Ty byly samozřejmě dost drahé (low-cost dovolená!!), takže jsme po chvíli přemýšlení (přeci jen jsme byli unavení, takže jsme o té první třídě i uvažovali...) koupili lístky na stání. 


To, co nás čekalo, bylo opravdu strašné - strávili jsme 8 hodin válením se na zemi vedle záchodu, nedalo se tam pořádně sedět ani ležet a na záchod samozřejmě neustále chodilo plno lidí, takže jsme se celou cestu zvedali, přesouvali, lehali si, sedali a pořád dokola. Zem, na které jsme leželi, byla brzy špinavá, veškerou špínu ze záchodu lidi rozťapali po chodbě - litovala jsem, že jsem si s sebou tentokrát vzala míň oblečení, než obvykle, abychom neměli tak těžká zavazadla.


Po 8 hodinách zoufalství jsme konečně dorazili do Gdaňsku. Nějakým způsobem (neměla jsem nic naplánované a zastávkách jsem nerozuměla) jsme se dostali do kempu, kde jsme se měli ubytovat. Sice jsem i ubytování naplánovala až o den později (podle té prokleté, špatně zarezervované, jízdenky), ale naštěstí nebyl žádný problém náš pobyt prodloužit. Postavili jsme stan, umyli jsme se a šli jsme spát. Musím podotknout, že kemp, ve kterém jsme byli (Camping "STOGI" nr 218 w Gdańsku) je opravdu nádherný! Pokud se tedy někdo chystáte do Gdaňsku a nevadí vám spát ve stanu, nebo v chatce, určitě tady ubytujte :-) Kemp je pár desítek metrů od pláže a vede od něj přímý spoj až do centra. 


Když jsme se vyspali, vydali jsme se nejdřív mrknout na pláž, (tady jsem nám naplánovala výlet na další den k zajímavému majáku), a poté jsme tramvají dojeli do centra, kde jsme se prošli po nádherných historických uličkách, zašli jsme na večeři do pizzerie (jo, není to typicky polské, opět budu ráda, když mi dáte do komentářů tipy na nějaké restaurace v Gdaňsku, kde vaří polská jídla) a potom na drink do baru. 

Gdaňsk nás NAPROSTO UCHVÁTIL! Je to nádherné město! Jakýmkoliv směrem se vydáte, všude najdete nějakou zajímavost - a to nejen v centru, v každé postranní uličce se ukrývá nějaká zajímavá monumentální budova. Nakonec jsem byla ráda, že jsem tu jízdenku zarezervovala špatně a měli jsme tak den v Gdaňsku navíc <3 :-) Tenhle den jsme ho jen tak proběhli, každopádně všechny fotky jsou právě z tohoto úúžasného města!





1 komentář:

  1. My sme v Gdansku na tradičné jedlo narazili až v skautskej ubytovni spojenej s jedálňou - lacné, tradičné a chutné. A dokonca v centre mesta :D
    Mám pocit, že si dosť zakladajú na polievkach - žurek, kôprová, uhorková. Sú hutnejšie, niekde ti toho dajú toľko, že to máš ako hlavné jedlo.

    OdpovědětVymazat