neděle 29. května 2016

Meg Cabot: Jak dokázat lásku

Knihy od Meg Cabot mě doprovází od dětství až do současnosti. Dá se říct, že s nimi vyrůstám. Začínala jsem Princezninými deníky a pokračovala dál přesně těmi, které byly zrovna mému věku nejbližší. Momentálně čtu díla o Heather Wellsové (Velikost L, Velikost XL, Na velikosti nezáleží...) a právě jsem dočetla knihu Jak dokázat lásku, která je třetí ze série psané formou e-mailů, zpráv, jídelních lístků, novinových článků, deníkových zápisků, apod.

Ano, v této sérii se opravdu nedočkáte žádných popisů, nebo plynule psaného děje. Celý děj zjišťujete především z emailové komunikace (v prvních dvou dílech) a deníkových zápisků (poslední díl). Možná, že vás tohle odradí, mně také nějakou dobu trvalo, než jsem před lety vzala první díl do ruky, protože mi to prostě přišlo hloupé a myslela jsem si, že mě vyprávění takovou formou rozhodně nemůže bavit. Opak byl pravdou.

Díky stylu, jakým je tato série napsána, působí příběhy víc autenticky a popisy děje vám opravdu chybět nebudou. Ony tam vlastně také jsou (bez nich by to nešlo), jen ne v takové míře a není zde žádný vypravěč, který by vám prostředí a osoby zdlouhavě popisoval, vše se dozvíte z vlastních slov hrdinů příběhů.

V knize Jak dokázat lásku se za zvláštních okolností seznamuje tvůrkyně komiksů Jane Harrisová se známým novinářem Calem Langdonem. Ve chvíli jejich prvního setkání ani jeden netuší, kým ten druhý je a nepadnou si do oka. Toto setkání se uskuteční na letišti, kde oba čekají na své společné přátele, se kterými mají jako svědci letět na jejich svatbu do Itálie. Jane je romantička, ze svatby je naprosto nadšená a chce, aby byla perfektní. Cal je sukničkář a je zásadně proti svatbám, nejraději by svého kamaráda přemluvil, aby si svou vyvolenou nebral. Během pobytu v Itálii musí naši hrdinové čelit různým krizovým situacím. Jak si s nimi poradí? Uskuteční se nakonec svatba? A jakým způsobem se bude vyvíjet vztah Jane a Cala?

Opět a jako vždy jsem byla z knihy nadšená. U Meg Cabot to prostě jinak nejde. Děj hezky plynul, kniha se dobře četla a příběh byl úžasný. Jsem beznadějná romantička a tyhle lehké románky, u kterých si tak skvěle odpočinu, miluju. Vřele ji doporučuji všem, kteří mají také rádi odpočinkovou četbu jako já a nepovažují červenou knihovnu za brak.

Knize dávám 4 hvězdičky a to pouze proto, že pátou si schovávám pro knihy s "WOW efektem". Ten tato kniha neměla, což mi ale vůbec nevadilo. Byl to prostě milý romantický příběh.

* * * *

1 komentář:

  1. Od Meg Cabot jsem kdysi zbožňovala Mediátora. Naprosto oddaně jsem to četla pořád dokola a zoufale hledala, jestli něco podobného není. (Tehdy.) Začala jsem u jejích dalších knížek (uf, pamatuju si teď jen na tu holku, co zachránila prezidenta), ale zklamaly mě. Neměly v sobě to, co Mediátor.
    Omlouvám se, že je to tak mimo téma. Prostě se mi při jméně "Meg Cabot" nahrnuly vzpomínky, obzvlášť když jsi napsala, že tě taky provází od dětství. :)

    OdpovědětVymazat