pátek 1. ledna 2016

Můj knižní rok 2015

Přečetla jsem 12 knih a kousek...


...a tady je jejich seznam: Padesát odstínů šedi, VD: Před půlnocí, VD: Zoufalství, Nabíječ, Bridget Jones: S rozumem v koncích, Bridget Jones: Láskou šílená, Pět dní, Don Juan, Úspěšná smolařka ve velkoměstě, Úspěšná smolařka se (asi) vdává, Šťastná kniha, a rozečtená Karel Schwarzenberg životopis


Nejkratší a nejdelší přečtená kniha

Don Juan (80s.)
Padesát odstínu šedi (607s.)

Nejlepší z přečtených knih

Jednoznačně Nabíječ! Stejné "hvězdičkové" hodnocení jsem dala ještě knihám Padesát odstínů šedi, Úspěšná smolařka ve velkoměstě a Pět dní, ale nejlepší z nich byl rozhodně Nabíječ. Je to celkem krátká knížka, kterou jsem přečetla jedním dechem. Milostný příběh, který se v ní odehrává je tak moc krásný, úplně jsem se do hlavních hrdinů (samozřejmě především do hlavního hrdiny) zamilovala. Dlouho jsem potřebovala podobný příběh a po dlouhé době jsem si konečně u knížky opravdu odpočinula.

Nejslabší z přečtených knih

Padesát odstínů růžové od Šárky Zmatlíkové - knížka, kterou jsem si koupila (za pár desítek korun naštěstí), protože jsem od ní očekávala, že to bude pohodová oddychovka, u které si odpočinu po náročném začátku školního roku. Bohužel toto očekávání vůbec nesplnila, nyní mi leží nedočtená v pokoji a buď ji dřív prodám, nebo ji časem dočtu a napíšu recenzi. Důvod, proč tuto knihu vůbec autorka psala je pro mě naprosto nepochopitelný.

Pozitivní knižní překvapení

Padesát odstínů šedi. Knihu jsem měla doma už asi tři roky a byla jsem tak ovlivněná všemi negativními recenzemi, že jsem se do ní prostě vůbec nemohla pustit. Čekala jsem opravdu hrůzu a možná díky přemrštěně negativním očekáváním se mi nakonec knížka líbila...? Ne, určitě by se mi líbila i tak. Začala jsem ji číst kvůli tomu, že do kin měl jít brzy film a já jsem chtěla mít knihu přečtenou dřív, než na film s přítelem půjdeme. A byla jsem prostě nadšená! Údajně tomu, že je ta knížka líbivá, dopomohl český překlad a v originálu je o dost horší, ale to bohužel zatím neposoudím. V "pětihvězdičkovém" hodnocení knize jednu hvězdičku strhávám za nepochopitelný a podle mě zbytečně hysterický konec, ale jinak mé nadšení z knihy přetrvává a moc se těším na to, až budu mít čas se začíst do dalších dvou dílů (nejdřív si je tedy musím pořídit).

Negativní knižní překvapení

Většinou se mi nestává, že bych si pořídila knihu, která by se mi potom nelíbila - letos se mi to stalo rovnou dvakrát. Poprvé u Padesáti odstínů růžové, o kterých už jsem psala, podruhé u Šťastné knihy (já jí říkám nešťastná kniha). Jelikož na tuto knihu už mám rozepsanou recenzi, nebudu se o ní v tomto příspěvku víc rozepisovat a jen později přidám odkaz, na kterém si můžete recenzi přečíst. Jen musím konstatovat, že tato kniha byla pro mě hlubokým zklamáním a to nejen v letošním "knižním roce", ale dokonce jsem z ní byla zklamaná úplně nejvíc ze všech knih, které jsem kdy v životě přečetla.

Nejhezčí knižní obálka

Mám vybrané tři nejhezčí a nemůžu se rozhodnout. Napsala bych, že nejhezčí obálku má Nabíječ, ale tuto knihu už tu jednou mám a mohla bych se přeci zmínit i o těch ostatních... Takže další dvě jsou Pět dní a Bridget Jones: Láskou šílená. Obálky mají opravdu hezké, ale obsahově za Nabíječem pokulhávají.

Kniha, kterou jsem nedokázala odložit

Již zmíněný Nabíječ! :-)

Kniha, kterou jsem nedokázala dočíst

Již zmíněných Padesát odstínů růžové.

Knižní přírůstky v roce 2015

Jsem hodně zvědavá, jestli zvládnu dát všechny dohromady :-D Vezmu to asi na přeskáčku, protože chronologicky to nejspíš nezvládnu.
Poslední zakoupené knihy (jsou ještě na cestě): Kafe a cigárko, To je ona: Proslulá, To je ona: Bezstarostná a To je ona: Nezapomenutelná
Zakoupené a doma: Šťastná kniha, Jak jsem sebrala odvahu, To je ona: Okouzlující, Padesát odstínů růžové, Dokonalá nevěsta, Gossip Girl: Protože znám svou cenu, GG: Jen ve tvých snech, GG: Chci jedině tebe, Báječné mininakupování, Báječný svět shopaholiků, Báječné nakupování do kočárku, Kynologická příručka pro rozhodčí, chovatele a vystavovatele, Jídlo na prvním místě, Zbožňuju Londýn, Džungle rtěnek, Reverendova žena, Báječné nakupování před svatbou, Hledači mušlí
E-knihy zdarma: Sběratel kostí, 100 000 slov: Antologie toho nejlepšího z nakladatelství E-knihy jedou
Výhra: Steve Jobs od Waltera Isaacsona
Dárky: Zrcadlení, Milý Johne, Ďábel nosí Pradu, Pomsta nosí Pradu, Kočky by kupovaly myši, Sněží, sněží, VD: Vykoupení

Stejně jsem určitě na něco zapomněla :-D



Cíle do roku 2016

Dávám si na letošek skromný cíl - ráda bych přečetla 35 knih. Poslední rok jsem čtení docela "flákala", ale dá se říct, že za tak nízký počet přečtených knih nemůžu, protože jsem měla období dlouhé několik měsíců, kdy jsem kvůli svému, ne úplně dobrému, psychickému rozpoložení nedokázala vzít knihu do ruky. Takže jsem jich přečetla 12 (tedy na každý měsíc jednu, no co se dá dělat), ale do příštího roku vstoupím pravou nohou, nebudou žádné chmury, budu zvládat práci i učení, sport i čtení, psy i přátele... a určitě dám mých naplánovaných 35 kousků (možná i víc) :-)
Do celkového počtu knih nezapočítávám četbu do školy.

VD = Vampire Diaries (Upíří deníky)
GG = Gossip Girl

Inspirovat jsem se nechala blogerkou Vysvobozená.

4 komentáře:

  1. Nabíječe jsem četla minulý rok a pořád si ho nemůžu vynachválit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu úžasný! :-) Chystám se i na další díly, ale trošku se bojím, že mě zklamou (dle recenzí, které jsem zatím četla).

      Vymazat
  2. Tak ať tu knižní výzvu na rok 2016 pokoříš :) Já si tenhle rok žádné výzvy nedávám, i když bych jich chtěla přečíst aspoň.. dejme tomu takových 50? :) Jinak žádnou ze zmíněných knížek jsem nečetla, jen nějaké ukázky z 50 odstínů šedi, které mě naprosto odradily :/
    http://fantasy-maniak.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na tu výzvu letos přistoupila, protože poslední dobou čtu veeelice málo a doma se mi pořád kupí a kupí nové knížky :-) Tohle mě alespoň donutí víc číst a míň prokrastinovat :-) Zase jsem si dala celkem malý cíl, tak myslím, že nebude těžké ho pokořit :-)

      Vážně jsi žádnou z nich nečetla, jo? :-O Tak se na ně určitě podívej, pokud máš tyto žánry ráda. Kromě Šťastné knihy a posledního Deníku Bridget Jones všechny vřele doporučuji! :-)

      Vymazat