sobota 30. ledna 2016

Erasmus: První dojmy z Irska

Už jsem pár dní v Dublinu, tak jsem si řekla, že je na čase to konečně oznámit a dát vědět, jak se mi tu líbí. Asi všichni, co mě znají, čekali, že sotva přijedu, budu jásat, před odjezdem budou probíhat velké veselé přípravy, atd... a asi ti všichni se diví, proč tomu tak není. No před odjezdem se mi sesypalo naprosto vše, co se sesypat mohlo. Tak strašný měsíc, jako byl leden 2016 jsem hodně dlouho (možná nikdy) nezažila a stále doufám (a věřím), že se vše k dobrému obrátí a pobyt v Irsku mi tu hrůzu plně vynahradí.

Odlétala jsem 26.1. odpoledne. Můj let měl hodinu a půl zpoždění, takže to nakonec nebyl odpolední, ale večerní odlet - prostě abych si nemyslela, že už vše bude v pohodě, tak mi osud přihodil jedno malé zpožděníčko. Do Dublinu jsem přiletěla asi okolo 9 večer zdejšího času, vzala jsem taxi a za chvíli už jsem byla u domečku, kde jsem se měla ubytovat. Čekalo mě velice vřelé přivítání. Domácí je moc milá, dokonce mi připravila výbornou večeři, jelikož jí bylo jasné, že po té cestě budu hladová. 
Dům, který sdílím asi se 7 dalšími studenty, je moc pěkný a útulný, ale trošku mě překvapil binec, na který ani já - velká bordelářka - nejsem zvyklá. Ale to jsou prý Irové a náš dům je oproti jiným ještě slabý odvar. Nacházíme se v krásné a poměrně tiché čtvrti, kde stojí jeden podobný malý domeček vedle druhého. Vidíte zde na fotografii ->


Bydlím kousek od školy (asi 10-15min), což je naprosto perfektní. Není to úplně blízko, ani úplně daleko. Cesta tedy netrvá moc dlouho, ale něco málo za ten den nachodím, i když půjdu jen do školy a zpět. (Během uvítacího dne ve škole jsem nachodila 10km jen cestou do školy, po areálu, na nákup a domů.) 

Ve čtvrtek jsem měla ve škole Orientation Day. Potkali jsme se zde všichni studenti ze zahraničí (doslova ze všech koutů světa - Čína, USA, všechny možné země Evropy...), poslouchali jsme informace o životě v Dublinu, o tom, jak bude probíhat náš pobyt a studiu na DCU a další praktické věci. Byl to strašně dlouhý a únavný den, ale mám z něj plno pozitivních zážitků. Konečně jsem prolomila tu obrovskou bariéru a přestala jsem se stydět mluvit anglicky. Jo, stále dělám plno chyb, ale už alespoň konečně mluvím. Stalo se to tak, že ke mně při pauze na oběd přišla slečna z Číny a začala si se mnou povídat. Její angličtina byla o dost horší než ta moje, a tak jsem si řekla, že vlastně není vůbec důvod se stydět za pár chyb a prostě jsem začala mluvit. Celý zbytek dne jsem už nedělala nic jiného, než že jsem si s někým povídala, dokonce se mi dařilo i sem tam říct nějaký vtip, což považuji za super úspěch :-D


Co mě teda překvapuje je irské počasí, i když jsem to samozřejmě měla očekávat. V jednu chvíli je nebe krásně modré a bez mráčků a za minutu leje jako z konve a fouká silný vítr. K mému velkému překvapení jsem ještě neonemocněla a co víc, dokonce to vypadá, že jsem si na ty výkyvy (především v teplotách) celkem rychle zvykla. Dokonce si zvykám i na můj pokoj, kde je ráno vedro, přes celý den zima a večer zase vedro. Je to s podivem při mé ne moc dobré imunitě, ale ono na mě má to Irsko asi nějaký dobrý vliv. I mě tady jako mávnutím kouzelného proutku přešly dlouhodobé bolesti břicha a žaludeční potíže.

Z Dublinu jsem toho zatím moc neviděla (centrum vůbec), ale brzy to napravím. Stále se zabydluji, dělám nějaké věci do školy, čtu, píšu blog :-D a strašně moc spím - doháním spánkový deficit. Příští týden už mě čeká škola, tak tam taky udělám nějaké fotky a konečně vyrazím do toho centra.

6 komentářů:

  1. Sesypalo? Co se stalo? o.O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Různé trable se zkouškama, nervozita, zdravotní problémy, smůla každý den, problémy s jedním pejskem, a tak... Prostě když se daří, tak se daří :-(

      Vymazat
  2. Jééé...náhodou jsem narazila na tvůj blog a máš opravdu super články. Tím Polskem se nechám určitě inspirovat a taky někdy vyrazím. Jsi v Irsku na Erasmu? Já se před Vánoci vrátila právě z Irska po 4 měsících a hned se mi teď zastesklo, když vidím ty tvoje fotky (bydlela jsem ve skoro stejném domě). Ach, hned bych se tam vrátila. Užívej, co to jde :). Irsko si zamiluješ <3.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. AhoJ. Moc děkuji za komentář! :-) Jsem ráda, že se ti mé články líbí a hooodně mě těší, že tě inspirovaly ty o Polsku. Upřímně, já jsem tam jela jen proto, abych si odškrtla další navštívenou zemi na mapě a nikdy by mě nenapadlo, že mě Polsko zaujme natolik, že se tam budu chtít vrátit :-) Ale je to tak, letos jedu znovu a určitě ne naposledy! Například do Gdaňsku se chci vracet pravidelně. Je prostě úžasný <3

      Irsko si zamiluju určitě, tím jsem si jistá. Byl to totiž můj sen od malička se do Irska podívat a teď si ho konečně plním :-) Ty jsi byla taky v Dublinu? A na které škole jsi studovala? Já jsem na DCU a bydlím v Santry :-) Během příštích dvou dnů se KONEČNĚ vydám do centra, tak se můžeš těšit na fotky :-)

      PS: Kdybys chtěla vidět více fotek, tak mě najdeš na Facebooku. Název mé stránky je stejný jako název blogu "Haňuně v Dublinu". Zatím je tam album z Polska, které ještě budu doplňovat. Taky přidám album z Norska, kde jsem byla na podzim a samozřejmě budu pravidelně přidávat fotky z Irska :-) -> https://www.facebook.com/hanatravelogue/

      Vymazat
  3. Když koukám na ty fotky, tak ulice vypadá skoro stejně, jako ta naše, když jsme bydleli V Beaumontu :)

    Jinak Irové jsou hrozný čuňata. Doteď moc nechápu to jak se nevyzouvají a lehnou si s botama klidně i do postele. Hlavně když vezmu v potaz, jak furt leje a oni se jdou z venku rovnou vyvalit :)

    Jinak doufám, že se ti tu po měsíci ještě pořád líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou opravdu nehorázná čuňata, budu se o tom zmiňovat i v dalším článku, který bude snad dnes :-)
      Líbí se mi tu pořád a ještě víc :-) Konečně jsem se dostala do centra Dublinu, které je náádherné a plné zajímavostí. Už se mi taky uvolnil program, tak budu mít konečně víc času na cestování, focení a psaní článků. V sobotu jedu do Swords a v pondělí letím na den do Edinburghu :-)

      Vymazat