pátek 26. února 2016

Nicholas Sparks: To nejlepší z nás

Naděje, láska, nenávist, znovu naděje, zklamání, překvapení, znechucení, uklidnění... To vše jsem prožívala při čtení této knihy. Zní to hrozně, ano, hrozné to bylo. Ale hrozně krásné! (Špatné slovní spojení, já vím.) Takový ten příběh, který ve vás vyvolá výbuch emocí. V čem že je tak krásný? V tom, jakou vykresluje lásku - silnou, která vydrží i přes léta odloučení a nikdy nevyprchá.

Příběh mě velice zasáhl, protože jsem si uvědomila, jak je život krátký a jak každou minutu promrháme blbostmi, místo toho, abychom byli s těmi, koho milujeme. A jak je utápění se ve vzpomínkách bolestivé. Nevím, proč se ke mně v poslední době dostávají knížky, které mi tak zasahují do života, ale asi je to nějaké znamení.


Tuto knížku vřele doporučuji všem, co mají rádi silné příběhy, které člověka zasáhnou a donutí ho přemýšlet nad vlastním životem. Myslím si, že může být pro mnoho lidí inspirací v uvědomění si, jak je vše pomíjivé a že máme na světě vyměřený velice krátký čas, který bychom měli prožít s lidmi, které milujeme, jinak to nebude život prožitý naplno.

Pořád opakuji život, život, život, já vím, když ono je to tak důležité :-)

Pro mnoho z vás určitě bude To nejlepší z vás jen oddechovkou, i tak jistě knížka splní svůj účel a příjemně si u ní odpočinete. Pokud se ale zrovna nacházíte ve složitém životním období, počítejte se stejnými výbuchy emocí, jako jsem měla já. No jo, jsem hysterka... :-)

Sparks je pro někoho už předvídatelný a opakující se. Pro mě jsou jeho příběhy stále originální (možná proto, že čtu jeho knížky s poměrně velkými časovými rozestupy) a jedinečné. Někteří Sparksovi čtenáři tvrdí, že se jedná o jednu z jeho horších knih (ne-li nejhorší), já jsem z ní byla nadšená. Všem vám ji tedy doporučuji, doporučuji, doporučuji a vysloužila si u mě hodnocení maximální, ač jsem na konci nevěděla kudy kam a nebyla jsem si jistá, co mám vlastně hodnotit :-)

* * * * *

Kniha vs. film: Hned po otočení poslední stránky jsem si pustila film se změněným názvem na Co s láskou. (Ne, vážně jsem nepochopila, proč ten název změnili, původní určitě k ději sedí mnohem lépe.) Musím říct, že mě příjemně překvapil. Líbil se mi a ač byly nějaké dějové linie trošku pozměněné, možná se mi děj filmu líbil o něco víc, než děj knížky. Co ale musím zkritizovat je odporný český dabing u dvou postav, to se opravdu moc nepovedlo. Každopádně i film doporučuji :-)

Po přečtení knihy, zhlédnutí filmu, po dlouhém vzlykání a přemítání nad tím, jaký život žiji jsem narazila na Facebooku na tento citát. Náhoda? Nebo se mi snad opravdu snaží nějaká vyšší síla něco naznačit...? 

"Pokud děláš ty samé věci znovu a znovu dokola, nemůžeš očekávat jiný výsledek, protože dostaneš pokaždé to samé."

8 komentářů:

  1. Od Sparkse jsem zatim cetla jen Mily Johne a byla trochu zklamana, protoze jsem jako prvni videla film. Takze me nektere detaily docela rozcilovaly. Ale mam v planu si precist dalsi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sparks se celkem vyžívá v detailech a dlouhých popisech, to je pravda. Ale i tak se mi jeho knížky moc líbí :-) Určitě doporučuji Poslední píseň, nebo právě To nejlepší z nás. Na Milý Johne se teprve chystám. Z filmu jsem viděla jen kousíček a velice dávno, tak snad zklamaná nebudu :-)

      Vymazat
  2. Knihu jsem četla a taky mě velmi zasáhla.sparkse zboznuju a tesim se, že už v úterý vychází jeho další kniha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda musím se přiznat, že jsem úplně vedle a že mu vyjde nová kniha ani nevím! No nevadí, alespoň mě čeká hezké překvápko. Díky za informaci :-)

      Vymazat
  3. To nejlepší z nás je zatím jediná kniha, kterou jsem od Sparkse četla a bohužel musím říct, že k ní mám několik výhrad. Nemohla jsem se do ní začíst, konec mi přišel trochu uspěchaný a hlavně mi nesedla hlavní hrdinka. Přesto bych si od Sparkse chtěla přečíst ještě nějakou knihu, nedoporučíš mi nějakou? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anette, problém je, že Sparks je docela specifický. Má dlouhé začátky a občas zbytečné popisy. Zápletky jsou většinou složité a smutné. Neříkám... Určitě jsem i já ke knížce měla pár výhrad, ne že ne :-) Jen tím chci říct, že i jeho ostatní knížky jsou podobné. Ale je pravda, že hodně lidem se "To nejlepší z nás" líbilo nejmíň.

      Co ti můžu 100% doporučit je knížka "Poslední píseň". Je i zfilmovaná - s Miley Cyrus v hlavní roli -, ale jestli jsi film ještě neviděla, tak nejdřív přečti knížku. Jestli už jsi ho viděla, je to jedno, ono to pořadí u Sparkse není až tak důležité :-) Poslední píseň by se ti fakt mohla líbit, alespoň zatím neznám nikoho, komu by se nelíbila. Pokud si ji přečteš, dej mi určitě vědět, jestli zabodovala :-)

      Vymazat
  4. Na mě je to všechno tak nějak...přehnané. Přiznám se, že mi To nejlepší z nás fakt nesedlo a pod dočtení jsem usoudila, že Sparks prostě nebude autor pro mě. Nemám nic proti silným příběhům, tady na mě ale emoce působyly tak nějak neupřímně, vyumělkovaně, krom toho mi nějak nesedli hlavní hrdinové. Ale každý má jiný vkus a Sparksovy knihy si své čtenáře našly, což je moc dobře :) Já mezi ně ale nejspíš zkrátka patřit nebudu.

    Moc pěkně napsaná recenze, jinak možná na doporučení z komentářů ještě zkusím tu Poslední píseň...ale nevím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Každý máme jiný vkus (naštěstí). Poslední píseň zkus, je skvělá a ten příběh je o dost přirozenější a pravděpodobnější než tenhle ;-) Ale pokud ti Sparks fakt vůbec nic neříká, nemá smysl se do toho nutit :-)

      Vymazat