pátek 4. března 2016

Jeffery Deaver: Lincoln Rhyme - Sběratel kostí

K této knížce jsem se dostala úplně nechtěně někdy před Vánoci. Vím o ní, už jsem na ni dřív koukala, ale já moc detektivky nečtu a ani anotace mě nezaujala. Pak ale měli na Alza.cz akci, že si kdokoliv během určitého času mohl tuto knihu ve formě e-knihy stáhnout zadarmo. Knížka zdarma! Co na tom, že detektivky nejsou můj nejoblíbenější žánr a že se e-knihám bráním? Prostě jsem si ji stáhla. V lednu jsem dokonce zjistila, že je jednou ze 100 nejlépe hodnocených knih na Databázi a hodí se mi tedy do výzvy. Jedná se o první knihu série o 11 dílech od amerického autora Jefferyho Deavera.

Nedostatek knih na Erasmu v Irsku a touha po tom, odškrtnout si další políčko ve výzvě, mě donutili začít ji číst. Než budu psát o knize samotné, musím říct, že se mi zalíbilo číst v „e-formátu“. Čtečce ale stále na chuť nepřicházím, tu si kupovat nebudu, naprosto mi vyhovuje číst si e-knihy z tabletu.

Tak a už konečně ke knize! Přiznám se, že ač detektivky nevyhledávám, tak mi asi tento žánr sedí. Mojí první detektivkou byla kniha Muži, kteří nenávidí ženy, druhou je tedy Sběratel kostí. Knížka mě zaujala už od první stránky a od té chvíle jsem se od ní nemohla odtrhnout! Sice mi trvalo pár dní, než jsem ho dočetla, ale to jen proto, že jsem měla hodně povinností do školy a ke knížce jsem se bohužel nedostala. Byla ale natolik napínavá, že jsem u ní několikrát v noci i usnula, protože jsem prostě chtěla přečíst ještě kousek, ještě kousek a ještě jeden kousek… ale ono to někdy už ve dvě ráno prostě nešlo.

Hlavní hrdinové se mi moc líbili, i když Amélie Sachsová mi zezačátku trošku lezla na nervy. Jak příběh vraha, tak příběh vyšetřovatelů plynul velmi rychle. Ani chviličku jsem se nenudila a hltala jsem každé autorovo slovo. V knize chybí zdlouhavé popisy, což mi naprosto vyhovuje. Autor vysvětlí vše důležité a nezahlcuje čtenáře zbytečnými informacemi navíc. Vraha podle mě není až tak těžké uhodnout (úplně jednoduché ale taky ne). Já jsem ho neuhodla jen těsně, a to jen proto, že se mi na začátku trošku pomotaly postavy. To je malinká výtka knize - je zde mnoho postav a mně chvilku trvalo, než jsem se zorientovala. Pár vět jsem si na začátku musela přečíst několikrát, abych věděla, kdo na koho mluví, zvlášť když se některé postavy jmenují podobně.

Knihu vřele doporučuji všem, kdo mají rádi napětí a koho alespoň trošku zajímá oblast vyšetřování vražd. I vy, co detektivky nečtete, ale třeba sledujete ty seriálové v TV, vůbec se toho nebojte. Kniha je v tomto případě mnohem lepší, než film/seriál, protože stihnete vstřebat všechny důležité detaily.

Musím říct, že to pro mě byla taková oddechovka po namáhavém Sparksovi, ač se tu jedná o vraždy, čte se kniha dobře a není moc psychologicky náročná. I když náš vrah vraždil své oběti poměrně brutálně, autor ty vraždy nepopisuje tak podrobně, že by se čtenáři udělalo špatně. Toho si velice cením – knížku si chci užít a ne se u ní pozvracet. 

Hodnotím 4 hvězdičkami, jednu ubírám za trošku natahovaný konec. Kniha se mi velice líbila a určitě se chystám na přečtení celé série. A pozor… když už si myslíte, že je konec, tak zjistíte, že to všechno byl teprve začátek J

* * * *

Dejte mi vědět, jestli jste Sběratele kostí četli, nebo se na něj chystáte. Pokud už ho máte za sebou, zajímá mě, jak se vám líbil konec J Snažte se ale nic neprozradit, ať ty, co jej ještě nečetli nepřipravíme o překvapení.

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Na knížku se teprve chystám :) Ani jsem nevěděla, že je jednou ze 100 nejlepších knih podle Databáze :) Tak to se mám určitě na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji 😊 Já jsem to taky nevěděla, zjistila jsem to náhodou, když jsem si hledala, kterou z TOP 100 přečtu do výzvy :-) Rozhodně se máš na co těšit. Mně se líbila natolik, že jsem si hned včera koupila druhý díl :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze! :)
    Od autora jsem ještě nic nečetla,ale plánuji to napravit,protože detektivky miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :-) Jestli čteš detektivky, tak určitě sérii o Lincolnu Rhymovi zkus. A budu ráda, když mi pak dáš vědět, jak se ti knížka líbila, případně mi pošli odkaz na vlastní recenzi (pokud si vzpomeneš), protože já jsem člověk detektivkami nepolíbený, tak nemám takové srovnání :-)

      Vymazat