pátek 11. března 2016

Jojo Moyes: Poslední dopis od tvé lásky

Moje první kniha od této autorky a určitě ne poslední. Jsem moc ráda, že jsem začala zrovna touto knížkou, protože mi bylo velice blízké novinářské prostředí, ve kterém se příběh částečně odehrával. Musím přiznat, že jsem měla asi do poloviny knihy problém se začíst. Střídají se zde tři dějové linie, které se nakonec spojí v jednu, ale začátek je díky nim velice zmatený. Až jsem občas netušila, kterou část vlastně čtu. Kdyby byla nějak výrazněji oddělená doba 60. let minulého století, bylo by to určitě pro orientaci v knize lepší. Já jsem si pořád připadala, jak kdybych četla o moderní době, chování postav nebylo až tolik rozdílné od dneška. S tím si mohla autorka trošku pohrát.

Druhá polovina knížky už byla velice napínavá a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Milostný příběh mě úplně pohltil. Po prvním spíše negativním dojmu, si tedy u mě knížka vylepšila reputaci a nakonec musím říct, že příběh byl nádherný, i když složitý a až neuvěřitelně paradoxní. Prozradím, že já jsem byla z toho, jak se příběh vyvíjel, velice smutná. Čímž vám neprozrazuji nic navíc, jelikož každý to může vnímat úplně jinak. Hltala jsem tedy sice každé autorčino slovo, ale příběh na mě doléhal a bylo mi docela těžko. Radím vám, pokud jste taky tak citliví, jako já, abyste tuto knihu četli ve chvíli, když máte na blízku někoho, koho milujete. Bude vám tak rozhodně o dost líp.

Každá kapitola začínala korespondencí mezi různými muži a ženami, což mě tedy až do té doby, než jsem si přečetla poděkování na konci, mátlo. Ale když jsem pochopila, jak to (ne)souvisí s příběhem, tak mi to připadalo velice zajímavé. Především proto, že ta korespondence nebyla smyšlená, ale opravdová a přesně taková, jak mezi dvojicemi proběhla.

Konec příběhu mě trošku zklamal, protože mi připadal až moc otevřený. Líbila by se mi ještě jedna kapitolka navíc, kde by bylo nějak uzavřeno, jak to mezi hlavními postavami vlastně dopadlo.

I přesto, že mám ke knížce výtky, jsem z ní naprosto nadšená a autorka mě nalákala k přečtení dalších jejích knih. Těším se, až se k nim dostanu. Musím vychválit jazyk, jakým byla kniha psaná (i když zde je opět otázka, nakolik tomu pomohl překlad) a naopak se pozastavit nad tím, kolik chyb jsem v textu objevila. (V dnešní době nic nového pod sluncem, bohužel.) Suma sumárum, Poslední dopis od tvé lásky hodnotím čtyřmi hvězdičkami.

* * * * 

Ráda si zase přečtu váš názor na knížku a celkově na autorku Jojo Moyesovou. Dejte mi tedy vědět do komentáře, jestli se vám knížka líbila a zda jste četli i jiná díla od této autorky :-) 

2 komentáře:

  1. Ahoj, máš moc krásný blog :) Chtěla bych se zeptat jestli někdy neplánuješ nějaký článek o sobě, kdo jsi, co tě baví, jak žiješ teď a jak jsi žila před erasmem, jestli se ti třeba stýská po domově, po příteli, po kamarádech a tak.... :) Přijde mi trochu škoda když čtenáři moc nevědí, kdo za těmi články stojí. Díky a měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Děkuji za komentář a za pochvalu :-) Takový článek určitě v plánu mám a přiznám se, že už jich mám i několik rozpracovaných, zároveň se mi rodí v hlavě pár projektů, které se budou týkat jak blogu, tak trošku mého osobního života. Takže ano, něco takového brzy vydám, po návratu do ČR se chystám i točit videa, což mě zase trošku čtenářům/divákům přiblíží, protože ta videa jsou přeci jen o něco osobnější. Taky se měj moc hezky :-)

      Vymazat