sobota 9. dubna 2016

Katherine Webb: Reverendova žena

Reverendovu ženu jsem brala do ruky s obavami, protože je poměrně dlouhá a odrazovalo mě nahuštěný text a anotace mě moc nezaujala. Obavy byly ale zbytečné, protože jsem se nakonec nemohla od knihy odtrhnout. Každý den jsem se těšila, až konečně dorazím domů a budu si moct zase číst.

Na Databázi se toho bohužel o příběhu moc nedočtete, tak se vás pokusím nalákat já. V knize se prolínají dvě dějové linie. Jeden příběh se odehrává v roce 1911 na anglickém venkově v domě vikáře. Vikář Albert Canning a jeho žena Hester Canningová si najmou služebnou s temnou minulostí, které chtějí zařídit nový start do života a pomoct jí dostat se z problémů. Služebná Cat, v dřívějším zaměstnání přezdívaná "Černá kočka", o to ale nestojí a odmítá se smířit se svým údělem, který plyne z jejího původu. Chce být svobodná a moct se rozhodovat ve svém životě po svém. V domácnosti ale i přesto odvádí velice dobrou práci a postupně si získává srdce obou žen, se kterými žije, jak paní Canningové, tak druhé služebné. Život v domě obrátí vzhůru nohama příchod theosofa Roberta Durranta, kterého sem přivádí touha po zviditelnění se díky objevu duchů přírody. Příběh zní složitě, ale není tomu tak, ač je plný záhad, lásky, zklamání, strachu, touhy po svobodě, zoufalství a navíc všech problémů, které přináší zvyklosti té doby.

Druhá, méně obsáhlá, dějová linie je pro mě v knize spíš navíc, ale bavila mě neméně a dodává příběhu napětí, díky kterému jsem se nemohla dočkat konce a několikrát jsem bojovala sama se sebou, abych hned nenalistovala poslední kapitolu. V Londýně bylo objeveno 100 let staré tělo neidentifikovaného vojáka. K tělu byla přivolána spisovatelka Leah, která dostala za úkol zjistit vojákovu totožnost, než bude znovu pohřbený. Na začátku pátrání hrají důležitou roli dva dopisy, které měla mrtvola u sebe v zapečetěné plechovce. Oba byly napsány Hester Canningovou a ač v nich není vyřčeno nic konkrétního, je z nich patrné, že dvojici spojuje nějaká tragická událost a Leah se rozhodne zjistit jaká.

Knížka byla tak úžasná, že jí nemám vůbec co vytknout. Děj příjemně plynul a já jsem si užila výlet do minulosti. Když člověk zjistí, jaké panovaly na počátku minulého století poměry ve společnosti, je šťastný, že žije teď a ne o 100 let dříve. Především ženy to měly velice těžké. Při čtení jsem se ani chviličku nenudila a neustále jsem na knihu myslela, když jsem zrovna číst nemohla. Spisovatelka zvládla vymyslet příběh bravurně a kniha mě přitahovala jako magnet. Hodnotím 5 hvězdičkami!

* * * * *

Doporučuji knihu všem čtenářům, kteří mají rádi historické romány a všem fanouškům záhad. Většinu knihy jsem vůbec netušila, jak to může dopadnou, i když ke konci už to bylo jasné. Do té doby jsem ale byla napjatá jako struna a musela jsem číst dál a dál.

2 komentáře:

  1. Děkuji za tip, vypadá to na zajímavou knihu! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, rozhodně stojí za přečtení! :-) Ta by si zasloužila nálepku "bestseller".

      Vymazat