pátek 24. června 2016

Lucie Nachtigallová: Deník fejsbukové matky

"Fejsbukový" deníček matky Lucie Nachtigallové ve mně nejdřív vyvolal smíšené pocity - nechápala jsem, proč vůbec někdo vydal knihu složenou z "fejsbukových" statusů. Pochopila jsem ale velice brzy. Při čtení knihy jsem se smála, mnohdy jsem nevěřila, že se něco takového vůbec může stát. Obdivovala jsem autorčin nadhled a vtip, s jakými dokáže psát o svých zážitcích s dětmi a manželem. Bývají to věci, které by mnohé jiné ženy naštvaly a i já bych občas měla co dělat, abych nevyletěla vzteky. (Především co se týká manželových popletených nákupů.)

Měla jsem trošku strach, že nejsem cílová skupina, pro kterou autorka Lucie své statusy píše, ale opravdu jsem se celou dobu při čtení bavila. Jediné, co bych vytkla byly statusy o tom, že zrovna zemřela nějaká známá osobnost, pohřešovalo se dítě, a podobně. Samozřejmě je autorčina věc, co si napíše na facebook, ale do knihy to opravdu dávat nemuseli. Mně to vždycky akorát zkazilo náladu, protože mi to připadalo trapné a nemístné a většinou už jsem si ani nevzpomínala o co šlo.

Tahle kniha vlastně není tak docela knihou, takže nemějte přehnaná očekávání. Je to ale skvělá jednohubka k vínku na letní večery. Zvedne vám náladu a donutí vás přemýšlet o něco víc pozitivně. Autorčiny příhody jsou velice krátce, takže se čtou rychle a lehce. Svým stylem mi trošku připomínají povídky M.M.Cabicara, jen jsou o dost kratší.

Knihu hodnotím třemi hvězdičkami. Obsah není nijak oduševnělý a hodnotný na to, abych dala víc, ale přesto je mé hodnocení pozitivní a doporučuji knihu všem ženám (muži ji asi tolik neocení), zvlášť těm, které mají děti a v příhodách se pravděpodobně najdou. Doufám, že vyjde i pokračování a určitě si je pořídím.

* * *

Děkuji Knihkupectví Dobrovský|Nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výsledku. Sama bych si knihu v brzké době nejspíš nepořídila a jsem tedy moc ráda, že mám díky vám tento skvost doma. 

Ke knize se určitě vrátím, až budu mít děti a věřím, že si ji znovu (možná ještě víc) užiji. Její výhodou je, že si ji můžete přečíst kolikrát chcete a pořád vás bude bavit, protože těch příhod je tam tolik, že si je nikdy nemůžete zapamatovat.

PS: (Mrzí mě, že další vydání bude brožované, protože to, které mám doma v pevné vazbě je NÁDHERNĚ zpracované a další už tak krásné nebude.)

5 komentářů:

  1. O téhle knize už jsem slyšela, ale přišlo mi to jako neskutečný bizár. Nedokážu si představit "fejsbukovou matku". :D Zajímalo by mě, proč se zvolil zrovna takový název a formát. Protože pod tímto pojmem si představím matky, které sdílí o svých dětech všechno, od narození přes první krok až po zlomeninu. :D

    Dívka z venkova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Milá Dívko z venkova, nejdem tento typ matky :) zkuste mrknout na aktuální příspěvky a bude Vám vše jasné. Pak si třeba knížku koupíte. Hezký večer, Lucie
      https://www.facebook.com/Den%C3%ADk-fejsbukov%C3%A9-matky-1659697640984995/

      Vymazat
    3. Já to chápu, jen jsem chtěl podotknout, jak ten název pro mě vyznívá. Omlouvám se, pokud se vás to nějak dotklo, ale zle jsem to opravdu nemyslela. :)
      Přeji hodně úspěchů. :)

      Vymazat
  2. Milá Hanko, děkuji za milou recenzi. Brožované vydání je pro zaměstnané ženy, které knížku čtou vždy jen po kouskách v tramvaji, u doktora nebo třeba na pláži, mnohem skladnější :) můžou ji s sebou tahat všude. Jinak ty vsuvky, o kterých píšete, mají čtenáře "zasadit" zpátky do doby, ve které se děj odehrává. Oceňují je spíše moje ročníky narození, kterým už paměť trochu vynechává. Mějte se hezky a doufám, že si pořídíte i druhý díl, Lucka

    OdpovědětVymazat